Scroll Top
Bosiljke Đurić 31, 16000 Leskovac

Zdravstvene prednosti Chili papričice

Chili papričice sadrže supstancu koja se zove Capsaicin koji daje chili papričicama ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta. Chili u prahu sadrži dovoljnu količinu vitamina A koji ispunjava dnevni unos. Osim toga, to doprinosi očuvanju vida, kosti, zuba, kože, i reproduktivnog sistema. Chili prah deluje na otvaranje disajnih puteva, smanjuje simptome astme i šištanje. Vitamin A smanjuje upalu pluća koja nastaje usled pušenja cigareta jer sadrže jedinjenje benzopiren koji uklanja vitamin A iz tela. Chili je prirodni prečišćivač otpadnih proizvoda iz tela.
Chili prah stimuliše oslobađanje endorfina (hormon sreće) koji deluje kao prirodni ubica bolova.
Chili prah poboljšava protok sveže krvi na mestu infekcije gde se krv bori protiv infekcije, dok se leukociti bore protiv virusa.
Vitamin C, provitamin D i folne kiseline iz chili praha zdruzeno deluju na smanjenje pojave rizika od dobijanja srcanog ili mozdanog udara.
Ljutina chili papričice zavisi od njene vrste. Generalno čim je chili ljući, tim je bolji jer sadrži više lekovitog sastojka-capsaicina.

Jača imunitet
Chili u prahu deluje kao odličan antioksidans, zbog prisutnosti u izobilju vitamina C i A. Vitamin C je bitan za jačanje imuniteta, i u borbi protiv oštećenja uzrokovanim slobodnim radikalima koji mogu uvećati šansu za razvoj štetnih zdravstvenih stanja, kao što su rak i bolesti srca.
Sprečava rak prostate
Capsaicin chili papričica, jedinjenje koje je odgovorno za njihovu oštru ljutinu, zaustavlja širenje ćelija raka prostate na razne načine, ukazuje i istraživanje objavljeno 15 marta 2006 godine. Capsaicin deluje kao pravi “ubica“ stanice raka. Kod većine životinja zustavljen je rast ćelija raka prostate, a veličina tumora značajno je smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimanje 400mg capsaicina tri puta nedeljno.
Sprečeva rak debelog creva
Vitamin C, beta-karoten i folne kiseline u chili prahu kombinuju se da bi se smanjio rizik od raka debelog creva.Štaviše, karotenoid likopen prisutan u chili prahu pruža zaštitu od razne vrste raka.
Podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema
Capsaicin u chili papričicama smanjuje nivo holesterola i triglicerida te sprečava stvaranje krvnih ugrušaka. Zahvaljujući beta karotenu koji je prisutan u chili prahu mogu se eliminisati slobodni radikali koji utiču na stvaranje holesterola, što dovodi do velikih srčanih oboljenja. Kulture koje koriste dosta chili imaju mnogo manju stopu od srčanih bolesti,moždanog udara i plućne embolije.
Poboljšava probavu
Prema ayrvedi (tradicionalne indijske medicine), ljuti ukus chilia stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro probavlja daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne probavlja dobro, stvara toksine.
Zbog toga, prema ayurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje.
Podstiče mršavljenje
Ljuti ukus koji imaju chili papričice, povećava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potrošnju dodatnih kalorija, što rezultira gubitkom masnih naslaga.
Leči proširene vene
Chili papričice su bogat izvor vitamina C i bioflavonoida koji štite zidove krvnih sudiva od oštećenja uzrokovanih delovanjem slobodnih radikala, podstiču stvaranje kolagena i pospešuju cirkulaciju krvi. Ukoliko želite brže rezultate preporučuje se da kombinujete konzumiranje ovih papričica, kao i masažu delova tela na kojima imate proširene vene, tako što ćete kašičicu iseckanih papričica staviti u šolju vruće vode, i sačekati da se ohladi. U to umočite pamučnu krpu kojom ćete nežno i bez pritiskanja masirati svoje vene.
Pomaže kod dijabetesa
Redovan unos chilia može sprečiti dijabetes tipa 2.
Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovan unos chilia smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje nivo šećera u krvi nakon obroka.
Sprečava čir na želucu
Dugo se vremena pogrešno smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudčanih sokova.
Snižava krvni pritisak
Aktina komponenta čili papričice, kapsaicin, ne samo da stvara osećaj vatre u ustima, već opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak, što su pokazala istraživanja na laboratorijskim pacovima sa hipertenzijom. Naučnici su dokazali da dugotrajno konzumiranje kapsaicina, jednog od najvažnijih sastojaka chilija, efikasno snižava krvni pritisak. Kapsaicin deluje kao lekovi iz grupe blokatora kalcijumovih kanala, poznatih i kao antagonisti kalcijuma (amlodipin, verapamil, diltiazem, nifedipin). Njegovim delovanjem dolazi do opuštanja krvnih sudova, kao i njihove zaštite od zapaljenja i disfunkcije.