Scroll Top
Bosiljke Đurić 31, 16000 Leskovac
Capsicum frutescens
Rasprostranjene su u tropskim i subtropskim predelima (Meksiko, Centralna Amerika, Južna Amerika). Plodovi su veličine do 10 cm. Habitus je žbunast.
Lišće je sa kratkom drškom, liska je jajoloka, maljavaili glatka, kozasta, zelene ili smeđe ljubičasto zelene boje. Čašica nije nazubljena. Krunični listići su zeleno bele boje. Prašnici su cilindrični ili slabo suženi na gore, plave boje. Cvetovi su skupljeni po dva ili tri ređe po pet. Seme je svetlo žute boje, spiralno uvijeno, glatko sa oštrim rubom sa obe strane semena.
Ovde spadaju tabasco, bird eye i slične.
Capsicum pubescens
Vrste su otkrivene u Peru, Kolumbiji, Hondurasu pa i na Andima. Plodovi su različite krupnoće i forme, srednje do jako ljute. Razlikuju se od capsicum annuum. Listovi su sa kratkom drškom, liska je ovalna, maljava, sivo do mutno zelena. Cvetovi su pojedinačni. Krunica je ljubičasta ili bela i nazubljena. Prašnici su ovalni, ljubičasti. Seme je crno ili sivo crno, nepravilnog oblika sa razvijenom ivicom. Predstavnik je rocoto (manzano), canario i slični.
Capsicum annuum
Vode poreklo iz Srednje i Južne Amerike, gde su gajene još u praistorijska vremena. U botaničkom smislu to je višegodišnja biljka (iako annuum na latinskom znači godišnja) koja uspeva u toplijim, bezmraznim krajevima, dok je u hladnijim klimatima jednogodišnja biljka. Takođe, može se gajiti i u zimskim mesecima u zaštićenom prostoru sa svim neophodnim ekološkim uslovima. Ima bele cvetove i krupne plodove (bobica) koji nisu sočni, različitog su oblika, najčešće cilindrični. Plodovi mogu biti slabe ljutine.
U tropskim predelima Amerike i danas se mogu naći divlje forme paprike.
Poznati predstavnik je jalapeno.

Botanička klasifikacija paprike

Chili pripada familiji solanaceae ( pomoćnice), rodu capsicum koji ima veci broj vrsti od kojih su najznacajnije:
Capsicum annuum, Capsicum frutescens, Capsicum pubescens, Capsicum pendulum, Capsicum chinenses.
Najširu rasprostranjenost ima capsicum annuum.

Capsicum baccatum (pendulum)
Vrste su rasprostranjene u Južnoj Americi, dok je malo poznata u Centralnoj Americi. Veoma gajena u Peru. Oblik i krupnoca varira. Zreli plodovi su narandžasti do crveni. Listovi su sa dugim drškama, liska je jajolika, nežno do žuto zelena. Čašica je nazubljena. Krunica je bela. Prašnici su jajoliki, žuto obojeni. Cvetovi su pojedinačni ili po dva. Seme je svetlo, pljosnato, glatko, nema ruba, slično capsicum annuum. Predstavnik je aji amarillo, bishops crown i druge.
Capsicum chinense
Vrste se razlikuju od capsicum annuum po cvetovima koji su ponekad zelenkasto beli bez nazubljene čašice (calix). Cvetovi su sakupljeni po 3 do 5.
Divlje forme su pronađene u Južnoj Americi i delom na Karibima iako se mislilo da je iz Kine preklom. Danas ovu vrstu najviše poistovećuju sa Karibima gde se najviše uzgaja, mada su neke poreklom i iz Afrike. Ove uglavnom tropske biljke podnose i suvlju klimu. Seme je sitnije od Capsicum annuum.